Kia Forte Turbo Forum banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
146 Posts
Discussion Starter #1
This might be the wrong area. But this is technically a performance issue.

I've noticed recently and it might be common with our cars. That on cold starts and I take off gently as I know the car isn't heated up. That I'll get some stuttering and a couple jolts. Like the car doesn't want to go until I feed it more gas. Then it wants to fly! But again I don't like doing that as my baby warms up.

Now this is rolling up a hill so I am fighting gravity. And also if I remote start it out sit in it until I see my temp gage move it will act fine.. Is this because it's a direct and without the bores being warmed up it might be miss firing?? I'm not a car guy I just know enough to get into trouble
 

·
Registered
Joined
·
1,067 Posts
I would say it's the computer pulling timing and boost bc the engine isn't in operating range. Sometimes if I leave a min before my normal warm up time I get it once. Just let your car warm up a little more.

Good rule of thumb is to not boost on an engine not in operating range.
 
  • Like
Reactions: Innovazero

·
Registered
Joined
·
146 Posts
Discussion Starter #3
Yeah. As I said I don't get in and race it.. I gently drive it until it's warmed all the way up then we have fun. I started just starting it a min before I leave (things warm up quick!) and it's fine
 

·
Super Moderator
Joined
·
3,021 Posts
There is a a safety feature in the ecu that won't let you boost hard or get on it hard till things start to warm up. I usually let my cat get warm so there are 3 bats on the temp before heading out
 
1 - 4 of 4 Posts
Top